Ergotherapie

Ergotherapie

Fysiotherapie en ergotherapie, velen vinden dit op elkaar lijken, maar er is toch écht een degelijk verschil hiertussen! Fysiotherapie is gericht op conditietraining, spieropbouw en/of krachttraining. Daarentegen is ergotherapie juist gericht op de dagelijkse handelingen.

Wat is ergotherapie?

Even een boodschap doen, huishoudelijke taken, aankleden en eten. Vanzelfsprekende handelingen waar we niet bij na hoeven te denken. Voor sommige mensen zijn deze activiteiten helemaal niet zo vanzelfsprekend. Door omstandigheden kunnen beperkingen ontstaan, waardoor het bereiden van een maaltijd al een hele opgave kan zijn. Een ergotherapeut helpt om dagelijkse activiteiten weer onder de knie te krijgen en zorgt ervoor dat mensen dit zelf (weer) kunnen doen. 

Wanneer ga je naar een ergotherapeut?

Ergotherapeuten begeleiden niet alleen ouderen, maar ook volwassenen en kinderen. Een ergotherapeut helpt om de zelfstandig te vergroten. De ergotherapeut zoekt samen met jou naar verschillende manieren hoe jij jouw dagelijkse handelingen weer goed kan uitvoeren. Bijvoorbeeld door een activiteit anders uit te voeren of door een hulpmiddel te gebruiken.

Werkgebieden van een ergotherapeut:

Samenwerking met andere disciplines

Een ergotherapeut werkt met vele verschillende disciplines samen, zoals:

Hoe werkt ergotherapie?

Een verwijzing van een huisarts/specialist is niet nodig voor ergotherapie. Kan je dus niet meer goed je dagelijkse handelingen uitvoeren? Twijfel niet en neem contact met ons op! Ons doel is namelijk dat jij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. 

1

Beperkingen vaststellen
Onze ergotherapeut gaat eerst met je in gesprek om in kaart te brengen wat je niet meer kan, maar wat je wel graag weer zou willen kunnen. 

2

Handelingen observeren
Vervolgens observeert de ergotherapeut de dagelijkse activiteiten. Ze kijkt wat nu precies je beperkingen en mogelijkheden zijn en wanneer en waar deze plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld bij je thuis zijn, maar ook op je werk of in openbare ruimtes. De ergotherapeut komt dus ook bij je thuis langs of op je werk.

3

Behandeling starten
Aan de hand van de observatie, kan de ergotherapeut je gericht advies geven. Ergotherapie is zorg op maat. Ook geeft de ergotherapeut je training door verschillende oefeningen uit te voeren. Dit helpt om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Andere werkzaamheden die een ergotherapeut kan doen, zijn:

Tarieven ergotherapie

Je wil natuurlijk graag geholpen worden, zodat jij je dagelijkse activiteiten weer kan uitvoeren. Maar hoe zit het precies met de tarieven en vergoeding voor deze behandeling? 

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Er wordt hierbij aanspraak gemaakt op je eigen risico. Iedereen heeft recht op maximaal 10 behandeluren per kalenderjaar. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra ergotherapie. Wil jij weten waar jij recht op hebt? Dit kan dus per verzekering verschillen. Check dit bij jouw zorgverzekeraar!