Resultaten beweeg programma

beweegprogramma

Resultaten beweeg programma

Evaluatie Beweegprogramma Sportief Afslanken / Diabeter
locaties Genemuiden, Kampen en Urk sept-dec 2015

Met de beweegprogramma’s ‘Sportief Afslanken’ en ‘Sportief Diabeter’ zijn we eind september 2015 gestart . De totale groep bestond uit 48 cliënten die twee keer per week gedurende 90 minuten trainden op een vooraf vastgesteld moment onder begeleiding van therapeut/ trainer en coach. In het programma zaten verwerkt: drie presentaties van de therapeuten, drie groepsbijeenkomsten van de diëtiste en 3 individuele consulten bij de diëtiste. Doel van al deze bijeenkomsten was mensen bewust te maken van een gezonde leefstijl en ze te motiveren om meer te gaan bewegen. Tevens werden de cliënten bewust gemaakt van hun beweeggedrag door het invullen van een beweeglogboek. Om het bewegen te stimuleren ontvingen zij oa in week 1, 4 en 8 een huiswerkoefenschema met daarop een viertal oefeningen om de spierkracht van verschillende grote spiergroepen te versterken.

De verhouding obesitas diabetes cliënten was ongeveer gelijk ( 58-42 %). De cliënten waren gemotiveerd om af te vallen. Want dit werd door de meeste cliënten als het belangrijkste doel aangegeven tijdens de intake. Aan het eind van het programma hebben alle 48 cliënten deelgenomen aan de eindevaluatie.

De resultaten:
Gemiddeld zijn de cliënten 4.9 kg afgevallen ( spreiding was max 20kg en minimaal 2,5 kg) . De buikomvang is met 5.1 cm en de heupomvang met 4.6 cm afgenomen. Bij 46 van de 48 mensen is de conditie duidelijk verbeterd. Dit werd gemeten middels een score lijst en de 6MWT ( zes minuten wandeltest) of de Astrand fietstest. Op basis van de score lijst gaf men een conditie verbetering aan van meer dan 40%. Hierdoor was men weer instaat een lange wandeling of fietstocht te maken en zonder fysieke beperking allerlei dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Bij twee deelnemers is het resultaat van de conditietest nagenoeg gelijk gebleven . Daarnaast is er een tevredenheids formulier afgenomen. 46 deelnemers hebben de eind enquête volledig ingevuld.

Uitslag eind enquête:
Het programma krijgt als rapportcijfer een 8.5, de therapeuten een 8.8 en de diëtist een 8.0
Het programma wordt door alle 46 deelnemers aanbevolen (NPS 100 %!). 32 deelnemers gaan de actieve leefstijl te continueren bij een sportschool. Enkele deelnemers (4) gaan zich aansluiten bij een wandelgroep die vanuit de beweegprogramma’s is ontstaan. De overige (12) hebben nog geen concrete activiteit aangegeven of denken hier nog over na. Deze deelnemers willen het patroon qua bewegen / oefeningen wat ze hebben aangeleerd en meegekregen wel continueren.

Locaties: Genemuiden / Hasselt / Kampen / Urk sep-dec ’13
Met de beweegprogramma’s ‘Sportief Afslanken’ en ‘Sportief Diabeter’ zijn we gestart op 16 september 2013. De totale groep bestond uit 36 cliënten die twee keer per week gedurende 90 minuten trainden op een vooraf vastgesteld moment onder begeleiding van speciaal geschoolde fysiotherapeuten / psychomotorische trainer / coach. In het programma zaten verwerkt: drie presentaties op het gebied van bewegen, drie groepsbijeenkomsten van de diëtiste middels een presentatie en 3 individuele consulten bij de diëtiste . Daarnaast werden de cliënten bewust gemaakt van hun beweeggedrag door het invullen van een beweeglogboek. Om het bewegen meer te stimuleren ontvingen zij in week 1, 4 en 8 een oefenschema met daarop een viertal oefeningen om thuis hun spierkracht van verschillende grote spiergroepen te versterken.

Vooraf bij de intakes werd het duidelijk dat het gros van de cliënten was ingestroomd in het programma vanwege gewichtsverlies, dit was hun grote doel en motivatie om deel te nemen.

Aan het eind van het programma hebben wij bij 34 cliënten een eindevaluatie afgenomen, inclusief een enquête over het programma. Dit betekent dat er 2 cliënten zijn uitgevallen.

De gemiddelde resultaten per deelnemer: de buikomvang is met 7,8 cm en de heupomvang met 5,4 cm afgenomen. De fitheid is bij 70% van de deelnemers duidelijk verbeterd, 26 van de 34 mensen konden na afloop van het programma veel langer lopen en/of fietsen! 30 deelnemers hebben de enquête ingevuld, dit leverde oa onderstaande informatie op:
Het programma krijgt als rapportcijfer een 8,4 ( de begeleiding en coaching scoort van goed tot zeer goed) en alle deelnemers die en enquete hebben ingevuld bevelen het programma bij anderen aan. Ruim80% van de deelnemers blijft ook na het programma actief.