Scholingen ‘return to sport’ en ‘VKB-letsel bij kinderen’

Scholingen ‘return to sport’ en ‘VKB-letsel bij kinderen’

De afgelopen periode heeft fysiotherapeut Mischa 2 bijenkomsten van het VKB Netwerk bijgewoond. In dit artikel vertelt hij wat hij heeft geleerd en hoe Fytac hierop kan inspelen!

Presentatie Wouter Welling – Return to sport

Op 22 oktober was Mischa bij een presentatie van Dr. Wouter Welling over het thema ‘Return to Sport’ na een voorstekruisband operatie. Interessant was dat Wouter vertelde dat je eerste een testbatterij moet afnemen, voordat iemand weer op het veld gaat sporten. Deze testbatterij is eerst evidence based ontwikkeld en vervolgens in de praktijk verder doorontwikkeld. Hij bestaat uit een combinatie van hoptesten en een (iokinetische) krachttest. Volgens hem kan je namelijk geen goede functie hebben zonder basiskracht.

Naast deze testbatterij bleek uit de presentatie van Wouter ook dat de orthopedie van Isala een nieuw protocol heeft ontwikkeld. Dit protocol houdt in dat alle patiënten voordat ze geopereerd worden een biodexmeting krijgen. Bij een deficit van meer dan 20% plannen ze nog geen operatie in en verwijzen ze deze patiënten eerst naar een praktijk uit het netwerk. Deze praktijk traint de patiënt dan pré-ok.

Tot slot is er in het protocol ook een verandering ten aanzien van het post-ok-traject. 6 tot 9 maanden na de operatie wordt de patiënt nog 1 of 2 keer getest op de biodex. Dit sluit heel goed aan bij de lezing en testbatterij van Wouter.

Presentatie Nicky van Melick en Rob Janssen – VKB letsel bij kinderen

Op 26 november waren Nicky van Melick en Rob Janssen te gast bij het VKB Netwerk. Nicky is consultant sportfysiotherapeut, onderzoeker sportorthopedie en eigenaresse van KneeSearch. Rob is Orthopedisch chirurg Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven. Het thema van deze lezing was ‘Voorste kruisbandletsel bij kinderen’.  Ook deze lezing was erg interessant en leerzaam. Hierbij ging het vooral over het verschil tussen operatie en revalidatie. Het is superinteressant om de benadering in revalidatie van een orthopedisch chirurg te horen en hierover te brainstormen.

Na deze twee bijeenkomsten hebben we weer voldoende input gekregen om bij Fytac aan de slag te gaan met VKB blessures!