Beweegprogramma Hart

Waarom dit beweegprogramma?

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Jaarlijks sterven er ongeveer 40.000 mensen aan deze aandoening. De incidentie voor een hartaanval stijgt sterk met toenemende leeftijd. De kans op sterfte door hart- en vaatziekten stijgt per levensjaar; onder de 65 is dit 13%, echter boven de 65 is dit 87%. Er is een daling te zien in het sterftecijfer van hart en vaatziekten. Dit is een gevolg van preventie, maar komt ook door een verbetering van de curatieve zorg.

 

Verschillende interventies, waaronder fysieke training, leefstijl programma’s en gedragsgeoriënteerde behandelingen, blijken een positief effect ter hebben op het risicogedrag. Patiënten met coronaire hartziekten (vernauwing van kransslagaders) hebben baat bij een fysiek trainingsprogramma en psychosociale begeleiding als het gaat om het beïnvloeden van belangrijke cardiale risicofactoren als inactiviteit, verhoogde bloeddruk en cholesterol, overgewicht, roken en ongezonde voedingsgewoonten.

Beweegprogramma
Beweegprogramma

Voor wie is dit beweegprogramma bedoelt?

Het CVRM-beweegprogramma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol of overgewicht of er is een combinatie van deze factoren dan is er een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Ook patiënten met een coronaire aandoening, zoals Angina Pectoris, of na PCI (percutane coronaire interventie), na CABG of na een hartinfarct kunnen meedoen aan dit beweegprogramma. Voorwaarde is wel dat zij eerst hebben deelgenomen aan een hartrevalidatieprogramma, poliklinisch in een ziekenhuis of bij ons.

Multidisciplinair

Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met hart- en vaataandoeningen. Tijdens dit lifestyleprogramma wordt er samen gewerkt tussen de diëtiste, alle regionale huisartsen, praktijkondersteuners en specialisten.

 

Duur
Dit lifestyle programma duurt 3 maanden en is opgesplitst in twee fasen. In de eerste fase zal met name het beweegprogramma in een groep plaats vinden, waarna de contact momenten in de groep in de tweede fase worden afgebouwd naar meer zelfstandigheid.

Beweegprogramma
fit

Algemene informatie

Fase 1

1e groepstrainings fase

 • Duur: 6 weken
 • Inhoud: 2 x per week sporten

Fase 2

Zelfstandige fase

 • Duur: 6 weken
 • Inhoud: 2 x per week sporten

Evaluatie momenten:

 •  Per 6 weken wordt het programma vernieuwd.
 •  Per 6 weken vindt er een hertest plaats.

 

Voorwaarden:

 • Duur lifestyle programma 3 maanden
 • 80% aanwezigheid om voor vergoeding van achmea in aanmerking te komen
 • 1e fase 2 x per week training bij Fytac Fit
 • 1e en 2e fase 2x per week training bij Fytac Fit
 • Eventueel begeleiding onder leiding van diëtiste
 • Zie algemene voorwaarden Fytac Fit

 

Eigen bijdrage:

 • informatie via de administratie

 

Voor meer informatie bel Fytac Fit Zwartewaterland, tel 038-3856999 en vraag naar  Leonora Withaar-van Dijk.

Voor het beweegprogramma kunt u terecht bij:

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met een van onze Fytac locaties.