Valpreventie programma: Vallen verleden tijd

Bent u bang om te vallen of valt u wel eens?

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

 

Het `Vallen Verleden Tijd`-programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.

valpreventie training parcour 1
valpreventie training parcour 2

Wat is valpreventie?

Valpreventie is leren voorkomen dat u valt en dat u weet hoe u moet vallen als het toch gebeurd.
Wij bieden u een valpreventie programma aan waarin u leert in welke situaties u valt en wat de oorzaak is dat u valt. Dit kan te maken hebben met een beperkte balans, onvoorzichtigheid, een verkeerde houding of te snel willen.
Door middel van een training gericht op uw specifieke situatie leert u hoe u zich kunt bewegen zonder risico op vallen.

 

De inhoud van het programma: Vallen verleden tijd

Na het onderzoek, met onder andere een balans en looptest, volgt een programma van 10 lessen. Deze lessen zijn onderverdeeld in een tweetal blokken.
We beginnen met vijf lessen hindernisbaan waarbij u leert omgaan met valgevaarlijke situaties uit het dagelijkse leven. Zo leert u hoe u het beste kunt lopen op een oneffen terrein, zoals in de tuin. Ook leert u lopen op schuine hellingen, of met een dienblad of een kopje koffie. U ziet dat de situaties nagebootst worden zoals u ze thuis ook tegenkomt.

 

Daarnaast is het zelfs mogelijk dat een van onze ergotherapeuten bij u langs komt om te kijken of u aanpassingen in huis kunt doen. Hiermee kunt u het risico op thuis vallen nog verder verkleinen.

 

Het tweede blok bestaat uit vijf lessen valtraining, waarbij u leert om een val om te zetten in een rollende beweging. U kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat u valt, maar u kunt wel voorkomen dat u bij uw val iets breekt.

 

Bij beide onderdelen staat veiligheid altijd voorop! Ook als u slecht ter been bent en met een stok of rollator loopt kunt u (een deel van) het programma volgen. We passen uiteraard de oefeningen aan uw mogelijkheden aan.

Voor wie is Vallen Verleden Tijd geschikt?

• Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met letsel (bv. gebroken pols, schouder of heup).
• Als u vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
• Als u niet meer alleen een wandeling durft te maken.
• Als u moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
• Als u bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
• Als u merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
• Als u gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen:

 

• U bent 65 jaar of ouder.
• U bent in het verleden één of meerdere keren gevallen.
• U bent in staat om minimaal 15 minuten zonder hulpmiddel te lopen.
• U heeft geen inspanningsbeperking opgelegd gekregen van de specialist.
• U heeft geen ernstige neurologische problematiek of osteoporose.

valpreventie training parcour 3
valpreventie training parcour 4

Hoe wordt dit valpreventie programma vergoed?

Omdat duidelijk is dat het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd echt werkt, wordt dit voor u in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering. De zorgverzekeraar rekent hier 12 fysiotherapiebehandelingen voor. Als u dus voldoende voor fysiotherapie bent verzekerd, is het voor u dus gratis.

 

Als u niet of niet voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie, dan bedragen de kosten maximaal €350,-. Voor dit programma geldt geen eigen risico. Deze kosten hoeft u niet in een keer te voldoen! Wij bieden u een gespreide betalingsregeling aan van 3 of van  12 termijnen aan.  Na afloop van de intake zullen wij u hierover uitgebreid informeren.

Ervaringen van eerdere deelnemers

 

Najaar 2016 Jan uit IJsselmuiden:
Vanwege een verminderde rechter been- en armfunctie heb ik mij aangemeld voor de cursus vallen verleden tijd.
De afgelopen 10 weken heb ik de cursus volledig gevolgd en ik heb het geleerde direct kunnen toepassen:

Toen ik gisteren met voedsel voor de vogels naar de volière liep raakte ik mijn evenwicht kwijt. Hierdoor ben ik gevallen. Maar tijdens de val rolde ik via mijn zij op de grond. Zonder er bij na te denken heb ik een aangeleerde valtechniek kunnen toepassen. Hierdoor heb ik geen letsel opgelopen! Daarom ben ik zeer tevreden over de cursus en de begeleiding.
Ik ervaar een verbetering van 60 tot 75% ten opzichte van voor deze cursus vallen verleden tijd.

 

Probeer het ook!!
Heeft u ook de neiging om te vallen, valt u of gaat u minder naar buiten omdat u bang bent om te vallen? Geef u dan snel op voor de cursus. Wij kunnen u helpen.

Bel naar 038 385 69 99 voor meer informatie.

Vallen verleden tijd deelnemer

Voor dit beweegprogramma kunt u terecht bij:

Annelies Simonse

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met een van onze Fytac locaties.