Manuele Therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen.

 

Binnen het team van Fytac is er uitgebreide manueel therapeutische expertise aanwezig. Zowel Jan Heutink, als Martina Barends zijn geregistreerd verbijzonderd manueeltherapeut bij de SOMT (Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie). Eddo Wesselink is Orthopedisch Manueel Therapeut(University of Applied Sciences Utrecht) in opleiding. Expertise is tevens aanwezig in de manuele therapie methodes: Mulligan & Cyriax.

Hierdoor zijn er voldoende expertise en behandelmogelijkheden beschikbaar op de locaties Urk, Meppel, Kampen en Genemuiden.

Manuele therapie
kaakfysiotherapie

Wat is Manuele Therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

 

Wanneer naar een Manueel Therapeut?

Een manueel therapeut bevat mobiliserende en manipulerende technieken om de bewegelijkheid van gewrichten, spieren en zenuwen te verbeteren. Bovendien zal de manueel therapeut u van oefeningen voorzien om langzamerhand de alomvattende belastbaarheid te vergroten.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten; heupklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

manuele therapie

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met een van onze Fytac locaties.