Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het lichaam. U kunt oedeem herkennen aan een vochtophoping in bijvoorbeeld armen en benen. De huid kan tintelend of zelfs pijnlijk aanvoelen.

Wat veroorzaakt oedeem?

Er bestaan verschillende vormen van oedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben, zoals complicaties bij een ontsteking of bij bestraling en chemotherapie. Het kan ook zo zijn dat enkele lymfklieren beschadigd of operatief verwijderd zijn.

Oedeem dat ontstaat door trombose of door een operatie aan de bloedvaten,
wordt veneus oedeem genoemd. Tevens kan het ontstaan bij zwangerschap in combinatie met bepaalde medicijnen of bij reuma.

oedeemtherapie
oedeem therapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemfysiotherapie bestrijdt de vochtophopingen in de huid. Genezing van lymfoedeem is niet mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen van of het niet doen toenemen van oedeem in bijv. arm of been. Dit om het normaal functioneren van de ledematen te herstellen.

Wat zijn de behandelingen?

De behandeling van oedeem hangt af van uw persoonlijke situatie. Op basis van uw klachten en de uitkomsten van lichamelijk onderzoek, bekijkt de oedeemfysiotherapeute welke therapie voor u het meest geschikt en effectief is. Oedeemfysiotherapie kent de volgende behandelingen:

  • Voorlichting/adviezen
  • Manuele lymfedrainage/oedeemtherapie
  • Compressietherapie
  • Oefentherapie, houding- en bewegingsadviezenHet begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous. (Dit is gebruikelijk bij de behandeling van oedeem indien een stabiele situatie is ontstaan)
  • Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen
  • Lymftaping

 

Leonora Withaar-van Dijk is de oedeemfysiotherapeut van Fytac. Zij heeft een erkende opleiding afgerond op het gebied van lymfologie.

manuele therapie
beweegprogramma

Vergoeding?

Of uw onderzoek en/of behandeling in aanmerking komt voor vergoeding, is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om na te gaan welk gedeelte van de behandeling u vergoed krijgt. U kunt met vragen over vergoedingen ook terecht bij onze administratie. Om voor behandeling door een oedeemfysiotherapeut in aanmerking te komen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via info@fytac.nl of 038-3856999

Voor oedeemtherapie kunt u terecht bij:

Ciska Bentem

Ciska Bentem

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met een van onze Fytac locaties.