Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Even een boodschap doen, werken in de tuin of de kinderen verzorgen. Vanzelfsprekende handelingen waar we niet bij na hoeven te denken. Voor sommige mensen zijn deze activiteiten helemaal niet zo vanzelfsprekend. Door omstandigheden kunnen beperkingen ontstaan, waardoor het bereiden van een maaltijd al een hele opgave kan zijn.

 

Ergotherapie wordt ingezet als u uw gewenste activiteiten niet goed kunt uitvoeren. Zo kan het voorkomen dat u uw partner verzorgt en overbelasting dreigt. Of dat u door pijn of vermoeidheid moeite heeft met huishoudelijke taken. Het kan ook zijn dat u door rugklachten of balansproblemen niet langer kunt fietsen. Maar ergotherapie richt zich ook op acceptatie, inzicht en het volhouden van (geadviseerd) gedrag.

ergotherapie
Ergotherapie

Hoe werkt ergotherapie?

Zo zelfstandig mogelijk de dag doorkomen en doen wat u het liefste doet. De ergotherapeut kan u daarin ondersteunen. Als u bent doorverwezen door uw arts gaat de ergotherapeut direct aan de slag. Op basis van een persoonlijke analyse probeert de therapeut uw klachten zo goed mogelijk te verminderen of te verhelpen.

 

De ergotherapeut werkt bij voorkeur bij u aan huis of op het werk, daar waar de praktische problemen zich voordoen. Op basis van uw persoonlijke situatie wordt bekeken waar u het meeste bij gebaat bent. Soms moet de woning, of werkplek anders ingericht worden of zijn oefeningen gewenst. Het kan ook zijn dat er wordt doorverwezen naar een andere specialist of dat er hulpmiddelen nodig zijn. Wat de gewenste aanpak ook is: de ergotherapeut van Fytac kan u bij dit hele proces begeleiden en ondersteunen.

Wanneer is pijn bijvoorbeeld een vorm van belasting?

De ergotherapeut zoekt samen met u naar manieren om uw dagelijkse handelingen in uw woon- en werkomgeving weer naar tevredenheid uit te kunnen oefenen. Door training en het verstrekken van advies en praktische oefeningen  helpt de ergotherapeut u zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

 

Vergoeding ergotherapie

Uw onderzoek of behandeling wordt voor maximaal 10 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt met vragen over vergoedingen ook terecht bij één van onze medewerkers. U kunt ook zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht bij de ergotherapeut. Fytac heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Ergotherapie kampen

Voor ergotherapie kunt u terecht bij:

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem dan gerust contact op met een van onze Fytac locaties.